mandag 7. november 2011

Skogens konge til søndagsmiddag

Til 6 porsjoner trenger du : 1,5-2,0  kg elgstek
2 ts salt
1 ½ ts pepper
1 neve frisk timian og rosmarin
3 dl rødvin

Saus :
5 dl stekesky
1 ½ dl rømme
2-3 skiver gjeitost
ripsgele
2 ss hvetemel

Grønnsaker:
gulrot
persillerot
pastinakk

Poteter kan velges etter ønske : kokte eller fløtegratinerte. Hjemmelaget mos kan også  være godt til.

Slik gjør  du :

Gni inn steken med salt, pepper, timian og rosmarin. Stikk inn et steketermometer mot kjernen av kjøttet. Sett ovnen på  80 gr . Steken brunes forsiktig i godt smør i jernpanne. Legg så steken i en langpanne, hell på rødvin. Steketiden tar flere timer avhengig av stekens tykkelse. Beregn god tid, 4-6 timer. Den lave steketempraturen gjør at cellene i kjøttet ikke sprenges og at saftigheten beholdes.
Når steketermometeret viser ca 62 gr er steken svakt rosa, ved 65 gr er godt stekt.
Ta ut steken og server straks. Kjøttet trenger ikke hvile når du har stekt det sakte og forsiktig. Sausen lager du ferdig på slutten.


Brun smør og mel i en kjele og spe med kraften fra steken, litt om gangen. Tilsett rømme gjeitost og ripssgele.

Grønnsakene skjæres i  biter. Pakkes godt inn i folie m/ litt smør og salt . Legges i ovnen i ca 30 min sammen med steken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar